Koken als serieuze hobby

Ik kook graag. Al mijn hele leven. Uiteraard begonnen met de Indische keuken maar langzamerhand me verdiept in de keukens van menige culturen. Alle recepten in het boek kook ik geregeld. Ook deze die ik om een of andere reden niet in het boek heb opgenomen.
Sambal goreng telor ( hete eieren)
Benodigdheden
8 eieren
1 theelepel kurkuma
1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
1 schijfje laos ca. 3 cm.
3 daun salam blaadjes
3 daun djeruk blaadjes
5 sjalotjes
3 tenen knoflook
3 rode pepers (lomboks)
1 theelepel trasi of vissaus
3 theelepels gula Jawa (palmsuiker)
1 tomaat
1 uitgeperste lemon
1 blokje santen van 5 cm. of 1 ½ dl kokosmelk uit een pak of blikje
2 eetlepels arachideolie
zout en peper naar smaak
Bereiding
Kook de eieren hard in circa 8 minuten.
Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Frituur de gekookte eieren even in een ruime pan (wajan/wok) met een flinke laag arachideolie tot een goudbruin korstje en laat ze uitlekken en maak een lange snee bij elk ei (inkeping).
Maak een kruidenpasta van lomboks, knoflook, trasi, kurkuma, korianderpoeder, gula Jawa en laos in een cobek (vijzel) of met een staafmixer (let op niet te papperig).
Verhit de 2 eetlepels arachideolie in een ruime pan en voeg de kruidenpasta toe, vervolgens de gesnipperde sjalotjes, de daun salam en djeruk blaadjes, de fijn gehakte tomaat en als laatste de 8 eieren.
Laat het geheel 15 minuten sudderen op een laag vuur en roer regelmatig. Als het te dik wordt of gaat aanbakken een klein beetje water toevoegen.
Als laatste het sap van de uitgeperste lemon toevoegen en zout en peper naar smaak.
Het gerecht is klaar als de saus dik is geworden.

Ik heb het boek aan het personage 'Rachel' gegeven, mijn P.A. (Personal Assistent). Tot mijn verbazing heeft zij er nog minstens tweehonderd taalfouten uitgehaald. Ik schaam me diep! Ondanks de redactieslag van een freelance redacteur heeft Rachel na twee dagen zwoegen er nog zoveel weten te corrigeren. Als auteur is het onmogelijk om al die tekstfouten te filteren. Je wordt leesblind van je eigen teksten. Rachel heeft me een groot cadeau gegeven en ik ben haar eeuwig dankbaar. 😘👍

Het was de eerste lockdown dat me deed besluiten een boek te schrijven. Ik had het er al vaak met mijn vrienden over. Vaak vertelde ik de meest bizarre verhalen aan ze, waar ze soms smakelijk om moesten lachen of heel verbaasd op reageerden. In een maand tijd waren – tijdens de eerste lockdown – al mijn marketing opdrachten gecanceld, dus besloot ik te schrijven.