Ik kook graag. Al mijn hele leven. Uiteraard begonnen met de Indische keuken maar langzamerhand me verdiept in de keukens van menige culturen. Alle recepten in het boek kook ik geregeld. Ook deze die ik om een of andere reden niet in het boek heb opgenomen.
Sambal goreng telor ( hete eieren)
Benodigdheden
8 eieren
1 theelepel kurkuma
1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
1 schijfje laos ca. 3 cm.
3 daun salam blaadjes
3 daun djeruk blaadjes
5 sjalotjes
3 tenen knoflook
3 rode pepers (lomboks)
1 theelepel trasi of vissaus
3 theelepels gula Jawa (palmsuiker)
1 tomaat
1 uitgeperste lemon
1 blokje santen van 5 cm. of 1 ½ dl kokosmelk uit een pak of blikje
2 eetlepels arachideolie
zout en peper naar smaak
Bereiding
Kook de eieren hard in circa 8 minuten.
Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Frituur de gekookte eieren even in een ruime pan (wajan/wok) met een flinke laag arachideolie tot een goudbruin korstje en laat ze uitlekken en maak een lange snee bij elk ei (inkeping).
Maak een kruidenpasta van lomboks, knoflook, trasi, kurkuma, korianderpoeder, gula Jawa en laos in een cobek (vijzel) of met een staafmixer (let op niet te papperig).
Verhit de 2 eetlepels arachideolie in een ruime pan en voeg de kruidenpasta toe, vervolgens de gesnipperde sjalotjes, de daun salam en djeruk blaadjes, de fijn gehakte tomaat en als laatste de 8 eieren.
Laat het geheel 15 minuten sudderen op een laag vuur en roer regelmatig. Als het te dik wordt of gaat aanbakken een klein beetje water toevoegen.
Als laatste het sap van de uitgeperste lemon toevoegen en zout en peper naar smaak.
Het gerecht is klaar als de saus dik is geworden.